zaterdag 18 februari 2017

Het slimmigheidje van Joël Veltman. (Column programmaboekje Sc Genemuiden)

Het was een van de spraakmakendste acties van het afgelopen voetbalweekend en ging de hele wereld over: de fop actie van Joël Veltman. Voor de mensen die het gemist hebben, wat is er precies gebeurd: het was afgelopen zondag in de Amsterdam ArenA tijdens de wedstrijd Ajax - Sparta. De ploeg uit mokum was in de aanval, toen Ajacied Bertrand ‘Bertje’ Traoré na een lichte overtreding geblesseerd op het veld ligt. Op dat moment heeft op een paar meter afstand van Traoré, Veltman de bal nog steeds in bezit namens Ajax. Op het moment dat Spartaan Iván Calero de aanval op Veltman wil inzetten, gebaarde de Ajacied dat Traoré geblesseerd op de grond ligt en dat het spel stilgelegd moet worden. Wanneer de Rotterdamse verdediger vervolgens zijn attaque jegens Veltman staakt, glipt laatstgenoemde met een slinkse wijze om Spartaan Calero heen om vervolgens de bal het zestienmeter gebied van Sparta in te slingeren.

En daar was het hele land over in rep en roer. Is het smerig en valsspelen? Of gewoon een slimmigheidje? Dat Veltman - onder druk van Ajax, een dag later zijn excuses heeft gemaakt richting Sparta en zijn voetballende collega Iván Calero, geeft eigenlijk aan dat hij zelf ziet fout te hebben gehandeld. En dat kan natuurlijk, dit zijn geen acties die je op de training oefent, zoiets gebeurt in een opwelling. Geluk voor hem is ook dat zijn actie geen beslissende gevolgen heeft gehad voor de wedstrijd. Wat als er een wel een doelpunt uit voort zou zijn gekomen? En Ajax met dit cruciale doelpunt uiteindelijk Feyenoord te slim zou zijn? Dan zou er wederom een tsunami met kritieken op de Amsterdammers - en vooral, Veltman neerdalen.

Maar wat hè, wat als Joël Veltman dit deed in de WK finale tegen Duitsland. Dat zijn voorzet daarna opeens wél prima het zestienmeter gebied van de tegenstander in wordt gepompt. En Bas Dost pardoes de bal met orkaankracht de kruising in knikt en hiermee Oranje voor het eerst in de historie wereldkampioen maakt? Is iedereen dan nog steeds zo verontwaardigd en keuren we het af? Of is het dan ineens wél een slimmigheidje en hebben we hiermee onze eigen variant op de ‘Hand van God’ van Diego Maradona?

Het is maar net aan welke kant je van de score staat

Geen opmerkingen:

Een reactie posten