donderdag 10 november 2016

Nachtmerries vol met Donald Trump

U mag mij een psychopaat of sadist noemen, maar ik word vrolijk van huilende Amerikanen. Het brengt mij hetzelfde bevredigende gevoel als het open zien gaan van het befaamde luikje bij de afhaalchinees. Je weet dat het uiteindelijk hoe dan ook gaat gebeuren, het is alleen even wachten tot het moment daar is. En dat doen Amerikanen ook met huilen, heerlijk. Nadat officieel bekend werd dat Donald Trump de 45ste president van de Verenigde Staten is geworden, doken er bij de wereldwijde televisiestations weer kuddes huilende Amerikanen op met teksten als: “Het kan niet waar zijn, de wereld is voorgoed verloren” - maar dan in het Engels. Ook in Nederland werden er door de aanhangers van mevrouw Clinton complete zwembaden bij elkaar geweend. Uit de Hollandse klei getrokken jongedames met een Amerikaans hoedje en een button van Clinton, die tegen een verslaggever snikken dat de wereld nu voorgoed verloren is.

Het is natuurlijk allemaal leuk en aardig, dat democratische gebeuren. Maar als je hierdoor aan de kant van de verliezers komt, dan is het makkelijk schreeuwen dat het voor geen kant deugt. Maar ja, dat is het hele eieren eten achter een democratische verkiezing. Degene met de meeste stemmen, is normaal gesproken de winnaar. Dat kun je leuk vinden, dat kun je niet leuk vinden, het is nu eenmaal zo. Oké, in Amerika zijn niet het aantal stemmen belangrijk, maar het aantal kiesmannen. Vraag maar even aan je vader of moeder hoe dat precies in elkaar steekt.

“Maar Nick, Trump is toch ook gewoon een beroerde politicus”. Ja, dat kan wel zijn, Jan Smit is ook een beroerde zanger, maar zijn cd’s en optredens zijn wel ongekend populair. Zodra je het gewone volk iedereen onder de zogenoemde elite achter je weet te scharen, dan kunnen non-politici als Donald Trump aan de macht komen. De mensen zijn er blijkbaar klaar mee dat een merendeel van de politici niet meer de taal van het volk spreekt. Wanneer er dan personen komen die populistische uitspraken de wereld inslingeren, dan is het een abc’tje dat deze politici veel kiezers voor zich winnen. Bij ons zie je hetzelfde gebeuren rondom Geert Wilders.

En eerlijk, de overwinning van Donald Trump kwam volgens de kenners als een volslagen verrassing. Op voorhand was Hillary Clinton de gedoodverfde nieuwe president. Op voorhand, kun je alleen nooit nemen als graadmeter. Ik kan het weten, 8 mei 2016. Ajax speelde een uitwedstrijd tegen De Graafschap, moest nog even winnen en was eigenlijk op voorhand al kampioen. Nog altijd word ik drie keer per week badend in zweet wakker, met het doelpunt van Bryan Smeets op mijn netvlies. Miljoenen Amerikanen zullen de komende maanden dezelfde nachtmerries ondergaan als ik, alleen dan zonder voetballer op hun netvlies, maar met een juichende Donald Trump.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten