zaterdag 20 mei 2017

Martijn Jansen, de op-een-na-beste voetballer van Sportclub Genemuiden

Het is een droevige week voor het voetbal.

“Omdat Feyenoord kampioen is geworden?”. Neuh, dat valt allemaal wel mee. Dit verschijnsel komt niet zo heel vaak voor, dus ach, het is ook wel eens leuk om te zien. Een kampioenschap van Feyenoord is voor mij hetzelfde als een Elfstedentocht: ik heb er niks mee, maar als het na tientallen jaren weer eens voorkomt is het allemaal best vermakelijk.

Goed, terug naar de echte droefenis in ons voetballeven. Martijn Jansen speelt vandaag zijn laatste officiële wedstrijd voor Sportclub Genemuiden. Martijn heeft dat - zoals we Martijn kennen, prima geregeld. Want laten we eerlijk zijn, je carrière thuis in een bekerfinale afsluiten tegen rivaal Staphorst, is toch leuker dan pak ‘m beet een winderige knollentuin bij Drachtster Boys.

Martijn werd een aantal jaar geleden door middel van een stemprocedure uitgeroepen tot beste voetballer van Sportclub Genemuiden aller tijden. Het zal u verbazen, maar ik heb destijds niet op Martijn gestemd. Nee. Eigenlijk had ik geen keus. Mijn stem ging destijds naar mijn goede vriend Herman - Pietien - Van Dijk. Nou ja, ik had wel een keus. Ik kon A: op Herman van Dijk stemmen. B: Niet op Herman van Dijk stemmen, maar dan was de kans groot dat er per toeval vier keukenmessen in de banden van mijn auto werden gezet. (Herman vindt Penoza een leuke serie, vandaar)

Mijn stem ging dus niet naar Martijn. Maar als u het even tussen ons tweeën wilt houden, vind ik Martijn dus wel de beste speler van Sportclub. Zeker in de periode dat ik op deze aarde rondstruin. Martijn heb ik altijd vergeleken met Jari Litmanen. Bij vlagen geniaal, ongelofelijk wat deze twee heren met een bal kunnen. En het oogt altijd even simpel als briljant. Helaas heeft Martijn niet alleen de voetballende gelijkenissen van Litmanen, maar ook de blessuregevoeligheid. En oké, het voelt misschien wat gek om een amateurvoetballer van Sportclub Genemuiden te vergelijken met de Finse grootheid Jari Litmanen, dus laat ik het anders stellen: zou je Martijn qua voetbalkwaliteiten moeten omschrijven in etenswaren, dan kom je toch al snel uit bij een oester: fijnproevers kunnen er geen genoeg van krijgen & zo nu en dan kun je verrast worden door een parel van een doelpunt. Wat ik zelf voor etenswaar zou zijn als u mijn voetbalkwaliteiten zou moeten omschrijven? Ik kom dan zelf uit bij een kuipje kruidenboter van de Aldi: smakeloos, niet leuk om naar te kijken en uiteindelijk verpest dit spul de rest van je gerecht.

Nee, de echte sieraad van het amateurvoetbal moeten we na vandaag gaan missen. Martijn Jansen, de voor mij op een na beste voetballer van Sportclub Genemuiden aller tijden. Eigenlijk stiekem de beste, maar ik moet maandag nog met mijn auto naar Zwolle.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten