zaterdag 17 september 2016

Dappende Dirk Kuyt

Dirk Kuyt heeft het dabben vermoord. Hoogstpersoonlijk, afgelopen weekend na zijn doelpunt in de wedstrijd Feyenoord - ADO Den Haag. Dabben is een ietwat vreemde beweging met je arm maken, vanuit een gestrekte arm manoeuvreer je in een soepele beweging je onderarm voor je ogen. En ja, zo onlogisch als ik het hier uit loop te leggen is het eigenlijk ook. U zult het vast ergens gezien hebben, mocht u denken dat de kinderen in de straat allemaal dezelfde epileptische aanval hebben: nee, dat is nu het fenomeen dabben.

Dirk, u kent hem, zoon van een visserman uit Katwijk. Nederlandser gaat u ze niet krijgen, Dirk’s ontbijt bestaat uit stamppot zuurkool met daar overheen vers geraspte stroopwafels en een klein handje kokindjes. Toen ze de Hollanders vroeger uitvonden, kan het niet anders dan dat Dirk Kuyt model heeft gestaan voor hetgeen wij Nederlanders vandaag de dag zijn. En deze Dirk deed na zijn doelpunt tegen ADO Den Haag een uit Amerika geïmporteerd hiphop dansje. U zou het kunnen vergelijken met een klompen dragende Nelson Mandela die op een draaiorgel ‘Heb je even voor mij’ aan het spelen is.

En eerlijk, ik was vroeger wel fan van Dirk. Ach, die leuke knul die zo uit de boekenreeks ‘Schippers van de kameleon’ is komen wandelen. Daar kon toch eigenlijk niemand een hekel aan krijgen. En hij was ook reuze handig, want Dirk heeft bij Oranje zo’n beetje elke vacature opgevuld. Van rechtsbuiten tot linksback en alles wat daar tussen zit. Maar nu gelooft Dirk ook echt dat hij belangrijk is, dat is hem heel vaak ingefluisterd, dat Dirk de verlosser van Feyenoord is. Zo vaak, dat Dirk dit zelf ook tegen mensen aan het zeggen is.

“Hoi, ik ben Dirk. En ik doe het allemaal voor de mensen in de Kuip, die hebben al zo lang lopen wachten”

Sindsdien is Dirk veranderd in een vervelende klier. Zo’n speler die tijdens een trainingskamp de rest er bij naait wanneer ze via de regenpijp naar beneden zijn gegleden om te stappen. Dirk gaat er hoogstpersoonlijk voor zorgen dat Feyenoord dit seizoen géén kampioen gaat worden. “Het team staat voorop”, Behalve wanneer Dirk gewisseld wordt, want dan is meneer gekrenkt. Ik hoor u denken: “Je bent jaloers Nick, dat Feyenoord Dirk Kuyt heeft en Ajax het met het geveinsde fanatisme van Gudelj moet doen”. Neuh, ik vind het wel lekker, Dirk als belangrijkste man bij Feyenoord. Dat schept uiteindelijk weer hoop, voor een kampioenschap in Amsterdam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten