woensdag 2 september 2015

De week van Jasper

Jablonec uit

Na de wedstrijd tegen Jablonec ben ik in de foetushouding in een hoek gekropen. Daar heb ik vier uur als een aangereden zielig hoopje kat zachtjes liggen huilen. Liggen jammeren met het idee dat ik die negentig minuten ook had kunnen besteden om de wereldvrede dichterbij te brengen. Ajax voelt aan als een bloederig plaats delict van een criminele afrekening, je verstand zegt dat je niet moet kijken, maar toch doe je het tegen beter weten in wel.

Het meest treurige vond ik nog wel gedrag van onze Jasper. Als je niet beter wist en alleen de beelden van een juichende Cillessen hebt gezien, zou je zweren dat hij zojuist eigenhandig de penaltyreeks van de Champions League finale over de streep heeft getrokken. De waarheid is echter dat hij euforisch werd omdat een Tsjechische semiprof met stom toeval een bal vanaf elf meter op de paal wist te mikken. Dat was heel sneu. Jasper ging aan de haal met een eer die hem helemaal niet toe kwam. Cillessen acteerde als een van de passagiers die beginnen te klappen wanneer een piloot het vliegtuig aan de grond heeft gezet, je was slechts een figurant die het winnen van een Oscar vierde.

ADO thuis

Zie je, we kunnen het ook wel. Ajax oogde fris en fruitig, wou duidelijk iets rechtzetten tegen een club die ons nog steeds als een rivaal ziet. Terwijl ik ADO meer zie als het lastige buurjongetje van tien, die met een erwtenschieter telkens onze ramen als mikpunt ziet. ADO doet ons tegenwoordig nooit meer écht pijn, hooguit zijn ze wat vervelend. Jasper kreeg niet heel veel te doen, ranselde wel op onnavolgbare wijze een kopbal van Havenaar uit het doel. Dankzij deze katachtige redding is Jasper nog steeds in de race om de records van Heinz - kroket - Stuy en Edwin van der Sar te laten sneuvelen.

Niet/wel/niet/wel/niet/wel/niet

Het lot van Ajax lag de afgelopen dagen vooral in handen van kapitaalkrachtige clubs. Wanneer de transfer van De Gea naar Real Madrid zou worden beklonken, zou de carrousel met vertrekkende doelwachters vanzelf op gang komen. Een vertrek van Jasper zou dan ineens dichterbij zijn dan we zouden willen, een nieuw kampioenschap opeens een stukje verder weg. Het gestuntel met papierwerk zorgt uiteindelijk voor een hard gelag aan Madrileense kant. Door eigen falen Dries Roelvink op je bruiloft laten zingen, terwijl de knaken voor U2 al gereserveerd waren.

Winterstop

Doordat Ajax zich niet heeft weten te plaatsen voor de Champions League, maakt het zichzelf ook een stuk kwetsbaarder voor transfers van topspelers in de tussentijdse transferperiode. Deze zijn immers na de winterstop nog gewoon inzetbaar in de Champions League. En dan? Wat als Cillessen in de winterstop alsnog wordt weggekaapt?

Warner Hahn. Wat zegt u? Een kakkerlak/Feyenoorder/010’er? Klopt.

Soms moet je op een lager niveau ervaring opdoen, om daarna op het oude nest te pieken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten